Оформлення квітників: прості варіанти, які “працюють”

    Поширити:

    Чи спадало вам на думку при погляді на свої начебто повністю готові клумби та квітники, що в них присутній якийсь елемент незакінченості?

    Начебто б квіти висаджені саме так, як ви планували, поєднання квітів радують, бур’янів немає – клумби добре прополоти – але при цьому все одно чогось не вистачає.

    Насправді все дуже просто — ви не оформили бордюр і від цього край квітника виглядає розмитим, що дуже сильно позначається на його декоративності. Деталі у створенні квітників відіграють величезну роль і про це не можна забувати.

    І справа не тільки в естетиці — якщо не потурбуватися про оформлення країв клумби, то газонна трава поступово захоплюватиме квітник, надаючи йому неохайний вигляд і додаючи вам роботи з прополюванням. Саме тому дизайнери так часто рекомендують робити високі клумби, які не мають таких проблем.

    Створюючи бордюр для клумби, де саду вона не розташовувалася, ви досягнете відразу двох важливих цілей:

    • істотно полегшіть собі догляд за квітником і зробите роботу зручною – клумба матиме чіткі контури, вам не доведеться постійно випалювати траву на стику квітника і газону, з клумби грунт не потраплятиме на доріжки та траву. Та й косити газон із оформленими клумбами буде набагато простіше;
    • додайте вашим клумбам закінченість, в результаті чого вони будуть виглядати більш доглянутими та акуратними і не виглядатимуть випадковим елементом у саду.

    Найпростіше оформити край квітника за допомогою бордюрної стрічки, яка продається у кожному спеціалізованому магазині. В принципі, можна вкопати по периметру квітника будь-який твердий матеріал, хоч шматки шиферу, але працювати з бордюрною стрічкою простіше, вона виглядає естетичніше і гнеться в будь-якому напрямку, що важливо для квітників з звивистими краями.

    Тільки майте на увазі, що вкопувати її потрібно практично повністю, залишаючи зверху невеликий шматочок. Сенс такої огорожі не в тому, щоб бордюрна стрічка прикрашала край клумби, а в тому, щоб вона знаходилася на такій глибині, при якій повзуче коріння трави не зможе проникнути на вашу клумбу.

    Якщо у вас є квітник, який ви не плануєте переносити, то можна оформити його краю гравієм або кам’яною крихтою. Такий матеріал довговічний, акуратно виглядає і поступово не втрачає своєї декоративності.

    Тільки не потрібно сипати гравій прямо на траву або на землю – бур’яни чудово проростуть, і вам все одно доведеться займатися прополюванням, тільки складнішим і трудомістким – траву дуже складно витягувати з-під гравію.

    Для того, щоб створити з цих матеріалів кордон, по периметру квітника слід викопати акуратну канавку не менше 10 см завглибшки і зміцнити її краї можна скористатися тією ж бордюрною стрічкою. Ширину можна зробити будь-який, це залежить від форми та розміру квітника.

    Цю канавку і потрібно заповнити мульчею, яку ви вибрали для оформлення. Якщо у вас дуже активно ростуть бур’яни (наприклад, через вологе літо), застеліть канавку темною плівкою або іншим матеріалом, який не попускає світло, а вже на цей матеріал засипайте гравієм, галькою, щебенем або кам’яною крихтою.

    Можна змінювати ширину цієї канавки, роблячи її то вже, то ширше, можна зробити подвійну канавку і заповнити її різним матеріалом або гравієм різного розміру, можна додати кольорових камінців … Все залежить від вашої фантазії і можливостей.

    Замість гравію можна скористатися цеглою або великим камінням – це теж відмінний варіант для стаціонарного квітника. У цьому випадку канавка, викопана по периметру, повинна бути суттєво ширшою, так, щоб у неї повністю вміщалися камені, а глибину можна зробити будь-який, залежно від того, хочете ви зробити огорожу на одному рівні з клумбою, злегка її підняти або навпаки , опустити.

    Камені теж можна вибирати різні, від плоских до округлих, виглядати не будуть по-різному, але при цьому однаково цікаво. Головне, щоб між ними не поростала трава.

    Чудово виглядає квітник, по периметру якого вздовж вкопаної бордюрної стрічки висаджені ґрунтопокривні рослини або квіти, які декоративні весь сезон. Наприклад, низькі гейхери, хости або лілейники створять прекрасне декоративне обрамлення. А деякі воліють декоративні салати та овочі.

    Як бачите, нічого нового чи складного в оформленні квітників немає. Однак звичайна клумба на газоні та оформлений до тієї ж бордюрної стрічкою квітник виглядають по-різному.

    Джерело

    Поширити: