10 українських фільмів, які подарують вам сильні емоції і поживу для роздумів

    Поширити:

    Головні сучасні українські фільми.

    «Мої думки тихі»

    Найдобріший фільм. Це легка й цікава історія про звичайне життя, яку розповідають живою українською мовою. Дивакуватий звукорежисер Вадик працює в Києві, але мріє переїхати до Канади. Мрія може здійснитися, якщо він запише звуки українських тварин, включно зі співом рідкісного птаха крижня. Але в робочу подорож разом із Вадиком вирушає його мама — жінка із сильним характером і почуттям гумору.

    Головні ролі виконали молодий актор Андрій Лідаговський і геніальна Ірма Вітовська. Фільм став дебютом режисера Антоніо Лукіча. «Мої думки тихі» отримав спеціальну премію журі 54-го Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах і найголовніше — симпатії українських глядачів.

    «Додому»

    Цей фільм про біль сучасної України — Крим і Донбас. Кримський татарин Мустафа (його роль виконує Ахтем Сеітаблаєв) приїжджає до Києва, куди після анексії півострова переїхали його сини. Старший син загинув на Донбасі — батько хоче поховати його в Криму, а також забрати додому молодшого сина.

    Подорож вплине на взаємини між сином і батьком. «Додому» — це і драма, і притча, і road-movie. Складний фільм, який треба подивитися ще й заради теми батьків і дітей.

    «Кіборги. Герої не вмирають»

    Фільм про нових героїв нової України. «Кіборги» — воєнна драма від режисера Ахтема Сеітаблаєва, яку знято за свідченнями військових, які героїчно обороняли Донецький аеропорт, за що їх стали називати кіборгами. Саме вони й були консультантами знімальної групи.

    Після виходу фільму команда «Кіборгів» разом із фондом «Повернись живим» організували благодійну акцію: з кожного квитка сім’ям військових, які загинули під час оборони Донецького аеропорту, перераховували кошти. Глядачі підтримали цю ідею: за перші вихідні в прокаті «Кіборги» зібрали понад 8 млн грн, і це був рекордний показник для українських фільмів.

    «Дике поле»

    Фільм за романом Сергія Жадана «Ворошиловград», який знімали в Старобільську — рідному місті автора. Тому картина вийшла дійсно атмосферною. За сюжетом головний герой — Герман — повертається до рідного містечка на Донбасі. Його брат зник, і Герман має захистити сімейний бізнес.

    За словами режисера Ярослава Лодигіна, фільм «Дике поле» допоможе зрозуміти Донбас, який називають українським Диким Заходом, його історію, психологію та ментальність.

    https://youtu.be/X6ujqegr0fs

    «Донбас»

    Фільм «Донбас» ґрунтується на реальних подіях. Картина складається з 13 історій — деякі з них режисер Сергій Лозниця знайшов у YouTube, деякі йому розповіли очевидці. Ролі разом із професійними акторами виконували люди, що втекли з ОРДЛО. А дехто навіть грає сам себе — наприклад, фотограф Олександр Течинський, який у фільмі відтворив момент, коли вони разом із німецьким журналістом проходили контрольний пункт.

    Фільм показує і змушує відчути атмосферу 2014-го року на Донбасі. Світова прем’єра відбулася на 71-му Каннському кінофестивалі.

    «Атлантида»

    «Атлантида» продовжує болючу тему Донбасу. Це картина про майбутнє. За сюжетом Україна перемагає у війні й повертає території. Але після екологічних катастроф і воєнних дій земля тут виявляється непридатною для життя.

    Це сильна історія-притча від режисера Валентина Васяновича. Фільм представили на Венеційському кінофестивалі, де він переміг у програмі «Горизонти». У головній ролі знявся справжній ветеран — волонтер Андрій Римарук.

    «Плем’я»

    «Плем’я» — новаторський німий фільм. Мова в картині — жестова українська, а закадровий голос і субтитри відсутні. Це історія про підлітків. Дія відбувається в інтернаті для людей із вадами слуху. Головний герой закохується в дівчину ватажка місцевої банди, що призводить до трагічних подій.

    Прем’єра картини відбулася на Каннському кінофестивалі, де «Плем’я» отримала гран-прі «Тижня критиків». Загалом у фільму понад 40 нагород.

    https://youtu.be/FZYYAsTi6nw

    «Вулкан»

    Цікавий і атмосферний фільм режисера Романа Бондарчука. Роман родом із Херсона, тож у фільмі Херсонську область показано в усій своїй красі. Це дивовижне місце, де події розгортаються за якимось дуже дивним сценарієм.

    Головний герой — учасник місії ОБСЄ — випадково потрапляє до херсонських степів і знайомиться з навколишньою дійсністю. «Вулкан» — реалістичний фільм, не жорсткий, але й не ігровий.

    https://youtu.be/XZ_9tBa0Wvg

    «Захар Беркут»

    Екранізація повісті Івана Франка, яку українці зняли разом з американцями. Режисерами стали Ахтем Сеітаблаєв і Джон Вінн, а головну роль виконав голлівудський актор Роберт Патрік (поганий робот Т-1000 з «Термінатора 2»). Патрік грає Захара Беркута, який об’єднує громаду в боротьбі проти ворога.

    Цікаво, що фільм знімали англійською, і в прокаті він йшов у дубляжі. «Захар Беркут» (у міжнародному прокаті The Rising Hawk — «Зринаючий яструб») сподобався українським глядачам і зібрав гарну касу. З додаткових плюсів — красиві краєвиди Карпат.

    «Викрадена принцеса»

    Наразі це найуспішніший український анімаційний фільм. «Викрадену принцесу», як і «Захара Беркута», одразу робили на експорт — англійською, а потім дублювали для українського прокату.

    Мультфільм створили за мотивами поеми Пушкіна «Руслан і Людмила»: мандрівний артист Руслан, закоханий у доньку київського князя Мілу, вирушає в погоню за злим чаклуном Чорномором, який викрав його кохану.

    Поширити: