Мочені яблука: топ найцінніших порад, щоб яблука вийшли смачними, хрумкими, ароматними

    Поширити:

    Найкращими для мочіння є осінні та зимові сорти з плодами кисло-солодкого смаку та щільною м’якоттю. Заслуженою славою користуються мочені яблука Антонівки звичайної та Атонівки-кам’янички. Дуже хороші мочені яблука сорту Бель. Придатні для мочіння також сорти Аніс, Бабусине, Пепін литовський, Скрижаль та ін.

    Насамперед

    Перед мочінням плодам дають вилежати 15-20 днів. Краще мочити яблука в бочках або діжках, але можна в емальованому посуді великої місткості або скляних трьох і п’ятилітрових банках.

    Перед закладкою в тару яблука перебирають, відбраковують червиві, м’яті та з пошкодженою шкіркою. Плоди з пошкодженою шкіркою легко просочуються розчином, а цінні речовини переходять у заливку, через що яблука стають несмачними, рідкими. Плодоніжки обривати не слід. Миють плоди у чистій, краще проточній воді.

    Правильне укладання

    Дно та боки бочки або діжки вистилають житньою або пшеничною соломою, попередньо ошпареною окропом. Солома не тільки оберігає яблука від механічних пошкоджень та потемніння, але й позитивно впливає на колір та смак плодів. Яблука щільно укладають шарами. Кожен шар або 2-3 шари перекладають соломою. Коли укладання закінчать, верх бочки або діжки покривають шаром соломи 2-3 см, а зверху прокип’яченою тканиною.

    Якщо мочення проводять у бочці, то вставляють дно, а через шпунтовий отвір наливають розчин. Якщо мочення проводять у діжці, то зверху тканини кладуть кружок, потім яблука заливають розчином настільки, щоб кружок був покритий (вище на 3-4 см). На кружок кладуть гніт (маса 5-7 кг).

    При мочінні перерахованих сортів яблук ніяких спецій не додають. Якщо використовують інші сорти, то додають чорномородинове та вишневе листя, естрагон або пастернак і селера.

    Рецептури приготування заливки для мочіння яблук:

    1. На 10 л води беруть 1,5-2 склянки цукру-піску, 3 столові ложки солі та 0,5 чайної ложки гірчиці в порошку. Суміш кип’ятять 10-15 хв, охолоджують. Цукор можна замінити подвоєною кількістю меду, який надає яблукам своєрідного медового аромату.

    2. На 10 л води беруть 200 г (склянку) житнього борошна або 150 г солоду. Їх спочатку розмішують у невеликій кількості холодної води, потім заливають окропом, доводять до кипіння, дають відстоятись і проціджують. До отриманого розчину додають 2 склянки цукру-піску або 600 г меду та 3 столові ложки солі.

    Бочку заповнюють розчином повністю, але шпунтовий отвір не забивають, щоб виходили гази, що виділяються при бродінні.

    Діжку заповнюють розчином так, щоб плоди були повністю ним покриті.

    Яблука добре вбирають воду, тому протягом 5-6 днів стежать за рівнем розчину, при необхідності доливають його; верхні шари не повинні оголюватися, інакше плоди можуть зіпсуватися. Яблука витримують 8-12 днів при температурі 10-15 ° С, потім їх поміщають у підвал або льодовик, де через 30-40 днів бродіння закінчується.

    Правильно приготовлені мочені яблука безпечно і заморозити, тому що при відтаванні вони мало змінюють свій смак, але стають дещо в’ялими. Мочені яблука зберігають за нормальної температури 4—6 °С.

    Джерело

    Поширити: